Arkitektgruppen Snøhetta Group

Snøhetta er et arkitektfirma som har kontorer i Oslo og New York. Her i Norge kan vi takke dem for at vi i dag har blant annet Operahuset i Oslo og Petter Dass-museet i Nordland. For øvrig har Snøhetta vunnet mange store prosjekter både i Norge og i utlandet, og internasjonalt har gruppen blant annet stått for renoveringen av Times Square i New York, museet der tvillingtårnene sto, Turner Contemporary Museum i England og det nye Biblioteket i Alexandria. Hovedkontoret deres er i Oslo, nærmere bestemt på Vippetangen.

I begynnelsen

Navnet Snøhetta kommer av at selskapet hadde kontor rett over skjenkestedet «Dovrehallen», som igjen er oppkalt etter Dovrefjell. Snøhetta er det høyeste fjellet i dette store fjellområdet. I starten bestod Snøhetta av seks landskapsarkitekter som bestemte seg for å flytte sammen i ett kontorlokale. Dette var i 1987, og slik ble selskapet Snøhetta arkitektur og landskap AS til. Snaue to år senere meldte selskapet seg på en internasjonal arkitektkonkurranse for byggingen av et biblioteket til minne det kongelige biblioteket i Alexandria, som angivelig var antikkens største bibliotek. I samarbeid med andre arkitekter vant de konkurransen.

Det nye selskapet

Mot slutten av 1989 ble det dannet et aksjeselskap bestående av flere av de opprinnelige arkitektene fra Snøhetta arkitektur og landskap AS, samt noen av de utenlandske arkitektene som var med og vant konkurransen sammen med dem. Det nye selskapet ble hetende Snøhetta AS, og bestod av åtte partnere: Johan Østengen, Kjetil Trædal Thorsen, Øyvind Mo, Christoph Kapeller, Craig Dykers, Martin Rubik, Alf Haukeland og Per Morten Josefson. I dag er Kjetil Trædal Thorsen og Craig Dykers majoritetseiere i selskapet. Ytterligere eiere er Ole Gustavsen, Robert Greenwood, Tarald Lundevall og Jenny B. Osulden.

Også under vann

Så sent som i mars 2019 sto Europas første, og også verdens største, undervannsrestaurant klar. Denne befinner seg utenfor Lindesnes, og det spektakulære bygget er det arkitektene fra Snøhetta som har tegnet. Restauranten befinner seg fem og en halv meter under havoverflaten, og byr derfor på en matopplevelse utenom det vanlige. Restauranten heter «Under», og dette navnet refererer til at restauranten er under vann, samt at ordet under betyr mirakel. Arkitekt og majoritetseier Thorsen sier at «Under» er et resultat av at Snøhetta eksperimenterer med det å sprenge grenser.

Pågående prosjekter

Ved Svartisen i Nordland er et svært ambisiøst byggeprosjekt på gang, i regi av arkitekter fra Snøhetta. Hotellet Svart er en pryd for øyet, og har blitt kalt verdens mest miljøvennlige luksushotell. Her har gjengen fra Snøhetta designet et sirkelformet hotell med solcellepaneler på taket. Hotellet ble påbegynt i 2017, og forventes å stå ferdig i 2021. Planen er at denne nye perlen av et hotell skal kunne produsere mer energi enn det bruker. Det sirkelformet bygget gir panoramautsikt over fjorden, og ellers er konstruksjonen inspirert av fiskegjeller og rorbuer.

De nye pengesedlene

Snøhetta AS har mange spennende prosjekter på gang, både utenriks og hjemme i Norge. Visste du at de dessuten var med på å designe de nye pengesedlene? Det er ikke så altfor lenge siden de nye 50-, 100-, 200- og 500-lappene havnet i omløp, og den nye 1 000-lappen er i skrivende stund like rundt hjørnet. At Kristian Birkeland på 200-seddelen ble erstattet av en fisk fikk så være, de nye sedlene er pent designet, rike på detaljer og farger, og har blitt godt tatt imot i de tusen hjem.