White Arkitekter – en bærekraftig og ledende arkitektpraksis

White Arkitekter er Skandinavias ledende arkitektoniske praksis og den tredje største i Europa. Dette er en tverrfaglig praksis som fokuserer på arkitektur, urbant bydesign, landskapsarkitektur og interiørdesign. White Arkitekter er et firma som ser viktigheten i å fokusere på bærekraftige løsninger og måter å leve på. Deres fokus på miljø skiller dem ut på markedet, og de søker stadig etter nye måter å innovere bærekraftige levemåter i sine design og prosjekter. I skrivende stund har White Arkitekter over 900 ansatte på tvers av 13 kontorer spredt rundt i Skandinavia og Storbritannia.

Et bedre og mer bærekraftig samfunn

I 1951 ble White Arkitekter stiftet i Gøteborg av Sidney White, da hans visjon var å forbedre samfunnet gjennom arkitektur. Sidney Whites visjon lever fortsatt videre i selskapet, som nå ønsker å bidra til en mer bærekraftig verden gjennom sitt design. White Arkitekter har jobbet med prosjekter over hele Europa, Amerika og Afrika, og de utfordrer stadig seg selv for å skape engasjerende og varig arkitektur. Hovedkontoret befinner seg fortsatt i Gøteborg, men med årene har de utvidet seg og kontorene deres er nå også å finne i blant annet Stockholm, København, Malmø og Uppsala.

Eies av medarbeiderne

White Arkitekter er et «employee-owned company», som vil si at firmaet er eid av medarbeiderne. Dette innebærer at omtrent 100 av arbeiderne er partnere i kontoret og ytterligere 320 arbeidere er aksjeeiere. Som alle andre selskaper har de en CEO, som på godt norsk kan oversettes til en administrerende direktør, samt en ledergruppe og et styre. White Arkitekter fungerer på mange måter som et «vanlig» selskap, det som dog skiller selskapet ut er at de har et partnersystem – dette vil si at de har en rekke mindre lokale kontorer rundt om i Sverige.

Oslo Plaza

White Arkitekter står bak en rekke spennende prosjekter, blant annet Oslo Plaza her i Norge. Du kjenner det kanskje bedre som Radisson Blu Plaza Hotell, som ligger midt i Oslo sentrum. Hotellet er 117 meter høyt og er dermed Norges nest høyeste bygning rett etter Nexanstårnet i Halden. Oslo Plaza sto ferdig i 1989 og kan skilte med hele 37 etasjer og nærmere 676 rom. Hotellet hadde sin offisielle åpningsdag den 14. mars i 1990 og har siden den gang blitt et populært overnattingssted for både nordmenn og turister.

Kongseik ungdomsskole

Vi finner flere av White Arkitekter sine prosjekter i Norge, blant annet Kongseik ungdomsskole som har en spennende historie. Tidlig på 2000-tallet ble det nemlig utlyst en arkitektkonkurranse der vinnerne fikk muligheten til å tegne og designe skolen. Det kom over 45 påmeldinger, men til slutt var det White Arkitekter som stakk av med seieren. Skolen i Tønsberg sto ferdig og klar til bruk i 2006, og overtok elevene fra gamle Kjelle ungdomsskole som ble nedlagt samme året. Ungdomsskolen består av et bygg med gymnastikksal samt tre undervisningsbygg som alle er bundet sammen med gangbroer i glass.

Oppsummering

White Arkitekter er en spennende svensk tverrfaglig praksis. Med sine bærekraftige løsninger og miljørettede design, skiller selskapet seg ut på markedet og er Skandinavias ledende arkitektoniske praksis. Vi finner flere av deres prosjekter innenfor våre egne landegrenser. White Arkitekter står bak Oslo Plaza, hotellet som har blitt et landemerke med sin fasade av speilglass. White Arkitekter ble grunnlagt i 1951 og vokser seg større for hvert år som går – nå kan de skilte med 13 kontorer rundt om i Norden. Vi gleder oss til å se hvilke prosjekter White Arkitekter tar på seg de neste årene.